{ "title": "Civan Perçemi Çayı", "image": "https://www.civanpercemi.gen.tr/images/civan-percemi-cayi.jpg", "date": "20.01.2024 01:25:33", "author": "Yaşar Salih", "article": [ { "article": "
Civan Perçemi Çayı, Civanperçemi halk arasında yara otu olarak da bilinir. Civanperçemi tarlalarda, yol kenarlarında ve ormanlık bölgelerin kıyılarında, dağlık alanların tepesinde ya da çayırlarda yetişmektedir. Bulunduğu yerler genellikle kuru toprak ve yol kenarlıklarıdır. Türüne göre 5-100 cm yüksekliğinde, yaprakları ise yün gibi tüylüdür. Parçalara ayrılan çiçekleri, fildişi beyazı renkte, açık sarı ya da koyu sarı renkte olabilir. Uzun yıllık otsu bir bitki türüdür. Mavimsi renkte, uçucu yağı bulunur. Bu uçucu yağ azulen, limonen, sineol, borneol, pinenler, sekterinler içerir. Bitki çayırlarda, tarla yollarında, yol kıyısında ve tahıl tarlalarında kümeler halinde yetişir. Açık güneşli havada çevresine aromalı ve nefes kesen bir koku yayar. Bitkinin çiçeği, güneşin etkili olduğu vakitlerde toplanır. Ülkemizde 40 kadar civanperçemi bitkisinin türü vardır.

Civan Perçemi Faydaları Nelerdir?

Civanperçemi, âdet kanamalarını düzene koyar, menopoz döneminde olan hanımların civanperçemi çayını içmesi büyük önem taşır. Bu dönemdeki sorunları, dölyatağını (Rahim) en iyi faydayla çare olur. Yumurtalıklardaki iltihaplanmaların, civanperçemi banyosu yapılarak ağrıları dindirdiği ve iltihabı da ağır ağır azaltmaya başladığı izlenebilir. Banyosu aynı zamanda ihtiyarlarda ve çocuklarda altını ıslatma ve akıntılarda oldukça etkilidir. Bu rahatsızlıklarda 2 su bardağı civanperçemi çayının içilmesi gerekir. Hanımlarda sık aralıklarla civanperçemi çayını içmelidir. Bunun içsel huzursuzluğu ve diğer rahatsızlıklara da iyi geldiği bilinmektedir.

Sindirim hızlandırıcı, yapısıyla yağların yakımın da çok etkilidir. İçeriğindeki yağlar sayesinde gaz spazmını da düzene sokar. Terlemeyi hızlandırarak soğuk algınlıklarında ve ateşin düşülmesinde iyi gelir. İştah açıcı özelliğiyle yemek düzenini sağlar. Mide ve bağırsağın oluşturacağı krampları giderir. Karaciğer hastalığında da tedavi eden özelliğine sahiptir. Adet zamanında meydana gelen sancıları ve ağrıları da tamamen keser. Sakinleştirici yapıya yardımcı olur ve sinirleri de rahatlatır. Uykusuzluğa iyi gelen bitki, düzenli bir şekilde uyumayı sağlar. Sindirim sistemini destekleyen özelliği de bulunmaktadır. Bağırsak ve midenin oluşturduğu gazlara da iyi gelmektedir.

Civan Perçemi ve Banyosunun Faydaları; Kadınlarda üreme organlarına da oldukça fayda sağlar. Rahim kanseri, değişik rahim hastalıkları, yumurtalık iltihaplarına da civanperçemi çayının faydası olup, miyomu ve beyaz akıntıya iyi gelen banyolar önerilir.

Civan Perçemi ve Tazesinin Faydaları; Tazesinin sıkılarak elde edilen suyu nefes yollarını temizler, kan dolaşımını ve kalp ritimlerini düzenler. Bu bitkiden yapılan merhemi yaralarda ve çıbanlardaki tedavide kullanılır.

Civan Perçemi ve Güzellik İçin; Yüz çevresinde çöküntüleri olan kişiler, bitkinin suyunu sürerse düzelme sağlar. Bunun hazırlanması ise; bir çay bardağı sıcak suyun içine 1 tatlı kaşığı konulur. 20 dakika demlenip süzülür. Akşam temizlenen yüze pamuk yardımı ile sürülür. Kuruduğunda yine sürülerek yatılır.

Civan Perçemi Çayı Hazırlama; Bitkisi kurutulup toz şekline getirilir. Tozu yapılan kuru civanperçemi bitkisinden 1 su bardağı sıcak suyun içine 2 çay kaşığı kadar atılıp demlemesi beklenir. Demlendikten sonra şeker veya bal gibi tatlandırıcıyla tüketilmelidir.
" } ] }